Ať žije Levandule!
Máme tu léto, čas kvetení. Levandule lékařská pochází ze západního Středomoří. V Itálii ji najdeme i na plážových promenádách od května už plném květu. Tradiční oblastí pro pěstování je však oblast Provence v jihovýchodní Francii (obrázky rozkvetlých lánů jste už určitě viděli mnohokrát). Levandule má mnoho kultivarů a s oblibou se pěstuje i u nás, kde ji najdeme na zahrádkách, na terasách i v rámci parkové zeleně. Má ráda sucho, takže naše léta, poslední roky chudá na vodu, jí celkem vyhovují.
Co je však pro nás podstatné, že kromě toho, že krásně voní, je i prospěšná našemu zdraví, a to už věděli i antičtí Římané.
Římané byli první, kdo si nálev z květů levandule přidávali do koupelí pro uklidnění a regeneraci organismu. Ke koupelím lze využívat celé rostliny levandule nebo nálev z nich, pokud přidáme i rozmarýn, zlepší se nám krevní oběh a celkově si oživíme organismus.
Levandule je však také součástí kořenící směsi – provensálské koření. Přidává se také do čajových směsí při bolestech hlavy, při nespavosti, při nervozitě a závratích. Levandule mírně snižuje i krevní tlak.
Asi všichni víme, že pokud si přineseme domů kytičku levandule, v ten správný čas kvetení, kdy je ještě část kvítků nerozkvetlých, tak nám jednak provoní byt, ale taky může odpuzovat nepříjemný hmyz. Nasušené rostliny můžeme podrtit a naplnit do sáčků, které si můžeme umístit k polštáři pro lepší a klidnější spánek. Pokud vložíme do skříně, tak nám obsah pěkně provoní a navíc ochrání šatstvo před šatními moly.
Z levandule však lze udělat i olej, který má desinfekční účinky na rány, přičemž podporuje jejich hojení. Slouží také k potírání míst postižených revmatismem, pomáhá při natržených svalech, bolestech a zánětech nervů.
Recept na olej jsem Vám přinesla od MUDr. Zbyňka Mlčocha z jeho webu www.bylinkyprovsechny.cz:
Do 0,5-0,7 litru olivového oleje sypeme za stálého míchání čerstvě nadrobno nasekané květy nebo drogu z lékárny. A sypeme tak dlouho, pokud nedostaneme homogenní, hustou a ještě tekutou směs. Směs dáme do vhodné nádoby a za občasného promíchání ji necháme stát na tmavém místě 6 – 8 týdnů. Poté přecedíme, ale scezené byliny ještě mírně zahřejeme a olej z nich vytlačíme. A máme hotovo!
Olej vtíráme do pokožky po celém okolí bolavých míst. Při bolestech hlavy a při migréně ho vtíráme do pokožky na spáncích a na čele a zároveň užíváme několikrát denně 10 kapek na lžičce, zapíjíme trochou teplého čaje.
Teď Vám ještě přidám jednu babskou radu od paní profesorky Strunecké:
Víno s levandulí – Do zvoleného vína vložíme snítku levandule a necháme extrahovat při pokojové teplotě v dobře uzavřené láhvi (já používám Merlot italské provenience v láhvi 1,5 litru se šroubovacím uzávěrem). Extrahujeme levanduli ideálně 3 dny (Italské levanduli stačilo 24 hodin). Poté pijeme 1 sklenku denně (ženy 1-2 dcl, muži max. 4 dcl).
V čem nám víno s levandulí pomůže?
- reguluje činnost trávicího traktu
- čistí žlučovody a žlučník
- upravuje činnost jater, žaludku a střev
- u žen pomáhá na pročištění ženských orgánů
- u mužů přispívá ke zmírnění potíží s prostatou
Bílé víno s levandulí se léčebně pije 14 dní odpoledne kolem 17. hodiny, nejlépe nalačno.
Středně těžké červené víno s levandulí se léčebně pije 14 dní ideálně půl hodiny před oběhem. Čistí krev, posiluje krvetvorbu, zlepšuje náladu a harmonizuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. Je vhodné zejména pro ženy.
Takže už víte, proč máme provolávat kvetoucí Levanduli sláva? Ať zdraví slouží, přátelé!