Je čas léta, a taky čas zvětšujících se cuket. Většina z nás miluje ty menší, takové ty Italské. Ale po několikadenních pravidelných deštících cukety rostou jak z vody.
A já mám pro Vás dneska takovou odlehčenou verzi lívanečků právě z cuket.
Co budete potřebovat na cca 15 – 20 lívanečků (to podle toho, jak silné je uděláte).
1 hrnek špaldové mouky, špetička soli
1 lžičku jedlé sody ( či prášku do pečiva) – já používám sodu
1 hrnek nahrubo nastrouhané cukety (tu jemnou i se slupkou)
2 vejce
a mléko dle potřeby (max. hrníček)
na ozdobu kysanou smetanu a na vylepšení zamilované ovoce
Do mouky se špetkou soli zamícháme sodu, přidáme nastrouhanou cuketu, do trochy mléka vyklepneme vejce a lehce prošleháme a nalijeme do těsta. Podle potřeby dolijeme mléko, aby bylo těsto na lívance tak akorát, ani moc tekuté, ani moc tuhé.
Ideální je, pokud máme lívanečník, do toho se nám lívanečky dělají nejlépe, pánev jen lehce potřeme svým zamilovaným olejem (já kokosovým). No a osmažíme po obou stranách.
Já si zdobím kysanou smetanou a na ni jaké ovoce zrovna mám, takže aktuálně rozvar z malin.
První várku jsem dělala dost silnou, tak pak jsem těsta ubrala, aby lívance nebyly moc silné, slabší jsou lepší zvlášť po nazdobení!
Přeji Dobrou chuť a ať se Vám i cuketám letos daří!